Let op! U belegt buiten AFM-toezicht. Geen vergunningplicht voor deze activiteit.

VAKANTIEWONING AANKOPEN SCANDINAVIË

 

Een vakantievilla kopen in Scandinavië is al langere tijd populair bij veel Nederlanders. De populariteit neemt fors toe, onder andere door de klimaatveranderingen, de enorme drukte in populaire, vaak Zuidelijke vakantiebestemmingen en de behoefte aan afwisseling en avontuur. Een groot voordeel is dat Scandinavië in alle seizoenen aantrekkelijk is als vakantieland. In het voorjaar en de zomer kun je genieten van de uitgestrekte meren, de heerlijke zeeën, bossen en bergen. Of je nu houdt van wandelen in bossen, langs de zee of over gletsjers, fietsen, mountainbiken, canyoning, raften, wildlife spotten of de rijke cultuur wilt opsnuiven, alles is mogelijk in Scandinavië. In de winter kun je ook nog eens heerlijk skiën, op husky safari, sneeuwscooteren en wakvissen. Als je geluk hebt, kun je ook nog eens genieten van het magische noorderlicht.

Het kopen van een vakantiewoning in Scandinavië wijkt soms af van het kopen van een woning in Nederland. Het is belangrijk om je goed te laten informeren over de regels op fiscaal, juridisch en financieel gebied. Uiteraard kunnen wij je begeleiden en/of verwijzen naar professionele partijen.

Op dit moment ontwikkelen wij een project in Finland en in Zweden. Onze vurige wens is om ook te gaan ontwikkelen in Noorwegen en Denemarken. Het is niet de vraag óf we daar gaan ontwikkelen, maar wanneer.

Finland

In Finland ontwikkelen wij prachtige villa’s, ice-cubes, op ons park Valo in Saariselkä. Omdat het kopen van een woning in Finland anders is dan het kopen van een woning in Nederland, hebben wij een Wegwijzer opgesteld waarin stap voor stap wordt uitgelegd welke documenten van toepassing zijn als je bij ons een villa koopt. Wij hebben zelfs een andere structuur opgezet die beter aansluit bij de Nederlandse structuur. In Finland is het namelijk gebruikelijk dat het aankoopbedrag voor levering wordt overgemaakt naar de Verkoper. Bij de structuur die wij hebben opgezet is dat niet nodig. Wij hebben geregeld dat je gebruik kunt maken van een Finse advocaat die jouw belangen behartigd en aan wie je de aankoopsom na aftrek van de waarborgsom kunt overmaken. Op het moment van levering zal de advocaat namens jou bevestigen dat het aankoopbedrag is overgemaakt en middels een volmacht tekent hij namens jou de koopovereenkomst (SPA). Na inschrijving van de SPA zal het ongeveer 5 werkdagen duren voordat dit formeel is opgenomen in het Land Register of Finland, het Finse kadaster. Zodra deze bevestiging binnen is en de grond feitelijk op jouw naam staat, zal de advocaat overgaan tot het uitboeken van de gelden aan de Verkoper.

Overdrachtsbelasting

In Finland betaal je overdrachtsbelasting over de aankoop van grond. Op de grondtransactie (contractueel vastgelegd in de 'Sale and Purchase Agreement') wordt 4% overdrachtsbelasting geheven. Deze overdrachtsbelasting is onderdeel van de koopsom, dit bedrag hoef je derhalve niet nog apart te voldoen.

Omzetbelasting bouwkosten

Ook in Finland betaal je BTW over de bouwkosten. Dit tarief bedraagt op dit moment 24%. Als je de vakantievilla voor 100% voor verhuur gebruikt, kun je dit bedrag terugvorderen. De BTW is niet inbegrepen in de koopsom. Houdt er dus rekening mee dat dit bedrag nog boven op de VON prijs komt. Je kunt dit bedrag pas terugvorderen na betaling van de verschillende bouwtermijnen.

Indien je de vakantievilla beschikbaar stelt voor verhuur dan is de BTW aftrekbaar. Als echter binnen de eerste periode van 10 jaar, de vakantievilla op enig moment niet meer 100% gebruikt wordt voor de verhuur dien je het bedrag wat je hebt teruggevorderd met betrekking tot de bouwkosten pro rato terug te betalen. Deze periode van tien jaar wordt de zogenaamde herzieningstermijn genoemd. De herzieningstermijn bedraagt tien jaar vanaf het begin van het kalenderjaar waarin de met de nieuwbouw samenhangende bouwprestatie is voltooid. In de praktijk bedraagt de herzieningsperiode 9 tot 10 jaar, aangezien het gedeelte van het kalenderjaar dat voorafgaat aan de voltooiing van de bouw van het onroerend goed niet in de herzieningsperiode is begrepen.

Tot slot

Start je zoektocht naar een prachtige vakantievilla in Scandinavië bij ons, bekijk het huidige of toekomstige aanbod online. Onze vakantievilla’s zijn gerealiseerd in de mooiste gebieden van Scandinavië.